Koninklijke Harmonie "De Verenigde
Vrienden" van Moorslede

Dempers (mutes)

Om de klank van koperinstrumenten te dempen voor het studeren of om een bepaald klankeffect te bereiken zijn er diverse dempers (mutes). Dempers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en modellen.

Materialen:
> Aluminium
> Hout of spaanplaat
> Kunststof
> Staal of koper

Modellen:

cup mute 1 cup mute 2

Cup

Een cup mute is direct te herkennen aan zijn kapje. Deze demper zorgt voor een zachtere omfloerste klank omdat de klank ver wordt gedempt voordat het de beker verlaat. De cup mute wordt gebruikt in symfonieorkesten en voor solopartijen en geeft een gelijkmatige klank in alle registers.

velvet mute 1 velvet mute 2

Bucket (velvet)

Bij het zien van deze demper is de naam 'bucket' (emmer) direct verklaard. Deze demper is gevuld met zachte materialen waardoor de klank zacht en rond wordt ofwel 'velvet' (fluwelig).

wahwah-mute harmon mute

Harmon of wah-wah

De harmon mute noemt men ook wel naar het geluid dat de demper produceert: wahwah-mute of wohwoh-mute. Deze demper bestaat uit twee delen: de body en de plunger. De demper kan met of zonder de plunger bespeeld worden. De typische 'wahwah' klank wordt verkregen doordat de trompettist de palm van de hand voor de opening doet en weer weghaalt. In de muziek wordt dit aangegeven met "+" boven de noot. Als er een "o" staat dan moet de demper zonder hand bespeeld worden.

plunger mute 1 plunger mute 2

Plunger

De plunger mute heeft ook zijn naam te danken aan hoe deze eruit ziet (ontstopper). Met deze demper kan een zogenaamd 'do-wah' effect worden bereikt door de demper voor de beker te doen en weer weg te halen. Met deze demper kan flink geëxperimenteerd worden.

oefenmute 1 oefenmute 2

Practice

De 'oefen' demper wordt ook wel hoteldemper genoemd en is voornamelijk om minder geluidsoverlast te veroorzaken. Hiermee kan geoefend worden zonder dat anderen dat horen.
Peacemaker
Dit is een ander soort oefendemper, waarbij het geluid via oordopjes wordt versterkt.

mute E-brass

Silent-/E-brass

De Silent Brass en E-brass zijn beide oefendempers met een microfoon in de demper. De klank wordt via de bijgeleverde versterker versterkt en is via de hoofdtelefoon te beluisteren. Op de versterker kan nog een tweede instrument worden aangesloten (bijvoorbeeld een keyboard) en er kan met een cd worden meegespeeld.

straight mute 1 straight mute 2

Straight

Dit is de bekendste en meest gebruikte demper. De klank wordt hierdoor geknepen waardoor deze aan helderheid verliest. In een muziekstuk wordt het gebruik van de demper aangegeven met de term 'con sordino'

stopping mute 1 stopping mute 2

Stop

Onmisbaar voor iedere hoornist. Vervangt de hand bij het gestopt spelen. Geeft een perfect resultaat en transponeert iedere keer een nauwkeurige halve toon.

omhoog △